Et børnefællesskab opstår, når en gruppe børn er sammen om noget, og derved føler en vis samhørighed. I Klynge NB C er vores mål at skabe inkluderende fællesskaber, hvor forskelligheder ses som en styrke. Her er bl.a. ’Fri for Mobberi’ et godt arbejdsredskab.
Pædagogiske overvejelser omkring børnefælleskaber er vigtige, fordi meget af dagligdagens leg, dannelse og læring sker i fællesskaber, som det pædagogiske personale har sat rammerne for. Derfor er det vigtigt, at fællesskaberne tilrettelægges på en måde, hvor der er mulighed for at rumme alle børn og samtidig følge det enkelte barns spor, så alle børn føler sig set og hørt.
Kriterier for det gode børnefællesskab
Det skal være trygt, sjovt og lærerigt at indgå i et børnefællesskab. Når det pædagogiske personale skal rammesætte børnefællesskaberne, skal tanken om rummelige og inkluderende fællesskaber være gennemgående. Det kan beskrives som vedvarende proces, der handler om at skabe fællesskaber, hvor alle børn føler sig set og hørt, og hvor der er plads til, at børn lærer af hinanden.
Et børnefællesskab kan have mange former. Der findes ikke en fast grundform for et børnefællesskab. Alle børn kan sætte deres præg på fællesskabet og være med til at give det nuancer, som kan skabe et udfordrende fælles læringsrum
For at sikre de bedst mulige rammer for børnefællesskaber har vi opstillet 7 kriterier: 1. Arbejdet med relationer 2. Barn-barn relation 3. Godt børnemiljø 4. Indgangsstrategier 5. Inddragelse af børneperspektiver 6. Lige deltagelsesmuligheder - også selvom børnene er forskellige 7. Forældrepartnerskaber
Når vi, som voksne, skal skabe rummelige og inkluderende rammer for børn, er det en fordel at tage udgangspunkt i børnenes verden. Herigennem kan vi kan nemlig skabe rammer, der tager udgangspunkt i det, som børnegruppen er optaget af. Derved kan vi også arbejde med at gøre læringsprocessen mere meningsfuld ud fra børnegruppens perspektiv.
Leg, dannelse og læring sker i børnefællesskaber, som det pædagogiske personale sætter rammerne for. Målet er dels at udvikle sociale færdigheder hos barnet i samvær med andre børn, og dels at sikre at alle børn har en tæt relation med hinanden, så de lærer at forstå/rumme egne og andres følelser. Det enkelte barn skal med andre ord gennem et tilhørsforhold til en eller flere grupper opnå en følelse af sig selv og opleve at være værdifuld for gruppen.
Forældregruppens rolle
Når det pædagogiske personale skal rammesætte børnefællesskaberne, er det vigtigt, at forældrenes rolle tænkes ind som helt central. I Klynge NB C har vi rammesat forældresamarbejdet som et forældrepartnerskab. Dette partnerskab mellem forældre og pædagogisk personale spiller en helt afgørende rolle for at få børnefællesskaberne til at lykkes. Gennem partnerskabet kan forældre og pædagogisk personale nemlig i samarbejde arbejde med det gode børnefælleskab – også når børnene er sammen uden for institutionens rammer.
Forældrene skal i denne forbindelse, ligesom det pædagogiske personale, være rollemodeller for børnene. Det pædagogiske personale har her mulighed for at vejlede forældrene gennem vedvarende dialog til at italesætte hele børnegruppen positivt og opfordre til legeaftaler med forskellige børn. Det pædagogiske personale får her også en mulighed for at inddrage forældregruppens perspektiver. Gennem forældrepartnerskabet har det pædagogiske personale også mulighed for at være opmærksom på, at alle familier i institutionen har lige deltagelsesmuligheder til fællesskabet uanset baggrund og kultur, f.eks. i forbindelse med diverse arrangementer.
Hvad kræver det af den professionelle voksne?
Det er det pædagogiske personales opgave at skabe lige deltagelsesmuligheder for alle børn i børnegruppen. Personalet skal derfor have en pædagogisk tilgang, der anerkender børnenes individuelle behov og kompetencer. For fællesskabet skal mangfoldighed forstås som en ressource, der skaber dynamik og lærerige udfordringer til gruppen. Det er det pædagogiske personales opgave at fremhæve forskellighed som en fordel for gruppen. For at understøtte børnenes deltagelsesmuligheder i fællesskabet og gøre det enkelte barn værdifuldt for gruppen kan det pædagogiske personale f.eks. fremhæve et bestemt barns kompetencer gennem en fælles leg.
FAKTABOKS: København Kommunes pejlemærke for Inklusion og fællesskab – børne- og ungefællesskaber til alle |
---|
Alle børn og unge skal opleve at være en del af et socialt fællesskab. Børn og unge med særlige behov skal inkluderes i fællesskabet med udgangspunkt i deres behov og muligheder. Personalets respekt for børnene og de unges egne kulturfællesskaber er central. |